Drożdżówka z serem
Składniki:
° 500g mąki
° 40g drożdży
° 2 jaja
° 200ml mleka
° 120g cukru
° Pół kostki masła
° Szczypta soli
° 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ser:
° 500g sera
° 1 jajo, 1 żółtko
° 50g masła
° cukier waniliowy
° 1 lyżka cukru
Kruszonka: 80g cukru, 100g mąki, 80g masła
° Do letniego mleka wkruszyć drożdże, łyżeczkę cukru oraz mąki i odstawić w ciepłe miejsce.
° Mąkę wsyp do miski, dodaj zaczyn, jaja, cukier i sól.
° Następnie dodać masło i wyrabiać nie podsypując bardzo mąką aby było lżejsze.
° Odstawić do wyrośnięcia na godzine.
° Wyrośnięte ciasto przebić
° Formę wysmarować i nałożyć papier do pieczenia.
° Ręce wysmarować tłuszczem aby lepiej było przełożyć ciasto.
° Masło ucieramy z jajem, żółtkiem oraz cukrami
° Dodać pokruszony ser i posypać startą kruszonką.
° Włóżyć do nagrzanego piekarnika 180° 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz