Szarlotka z budyniem
- Składniki:
- 2 szkl mąki
- Kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- Proszek
- Cukier waniliowy
- 1,5 szkl cukru
- Masa jabłkowa:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2-3 łyżki manny
- Jabłka ok 2 kg
- 2 szkl cukru
- Płaska łyżka cynamonu
- 2 budynie waniliowe lub domowy.
* Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieszczamy na stolnicy.
* Wyrabiamy podsypując mąką aż będzie odchodziło od rąk.
* Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
* Jabłka obieramy i ścieramy na tarełku o dużych oczkach.
* Odciskamy nadmiar soku i umieszczamy je w garnku z grubym dnem, wsypujemy 2 szkl cukru.
* Prażymy, kiedy będą gorące wsypujemy 2 galaretli brzoskwiniowe lub pomarańczowe i cynamon, mieszamy prażąc jeszcze chwilkę.
* Odstawiamy do wystudzenia.
* Smarujemy blachę tluszczem i wykładamy papierem.
* Wałkujemy jedną część ciasta i wykladamy na spód.
* Podsypujamy kaszą manną i wylewamy wystudzone jabłka.
* Wylewamy ciepły ugotowany budyń.
* Wylewamy ciepły ugotowany budyń.
* Drugą część ciasta ścieramy na tarełku, podsypujemy cukrem i wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180 stopni na godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz