Szarlotka z budyniem

               Szarlotka z budyniem


  • Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • Kostka margaryny
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżki śmietany 
  • Proszek
  • Cukier waniliowy 
  • 1,5 szkl cukru
  • Masa jabłkowa:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe 
  • 2-3 łyżki manny
  • Jabłka ok 2 kg
  • 2 szkl cukru
  • Płaska łyżka cynamonu 
  • 2 budynie waniliowe lub domowy. 
* Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieszczamy na stolnicy.
* Wyrabiamy podsypując mąką aż będzie odchodziło od rąk.
* Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
* Jabłka obieramy i ścieramy na tarełku o dużych oczkach.
* Odciskamy nadmiar soku i umieszczamy je w garnku z grubym dnem, wsypujemy 2 szkl cukru.
* Prażymy, kiedy będą gorące wsypujemy 2 galaretli brzoskwiniowe lub pomarańczowe i cynamon, mieszamy prażąc jeszcze chwilkę.
* Odstawiamy do wystudzenia.
* Smarujemy blachę tluszczem i wykładamy papierem.
* Wałkujemy jedną część ciasta i wykladamy na spód.
* Podsypujamy kaszą manną i wylewamy wystudzone jabłka.
* Wylewamy ciepły ugotowany budyń. 
* Drugą część ciasta ścieramy na tarełku, podsypujemy cukrem i wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika 180 stopni na godzinę. 

Komentarze