Fale Dunaju

                        Fale Dunaju                           

Składniki:
° 3 jaja
° 170g cukru
° 175ml oleju
° 175ml mleka oraz 1 łyżka
° 350g mąki
° 3 łyżeczki proszku
° 1 łyżka kakao
° Wiśnie z kompotu
Masa:
° 0,5l mleka
° 2 łyżki mąki pszennej
° 2 łyżki mąki ziemniaczanej
° 0,5szkl cukru
° cukier waniliowy
° 3 żółtka
° 250g masła
Polewa:
° 125g masła
° 1/2 szk pudru
° 3-4 łyżki kakao
° 3-4 łyżki mleka

° Wiśnie odsączyć na sitku.
° Jajka utrzeć z cukrem.
° Dodać olej.
° Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do  masy na przemian z 175ml mleka.
° Połowę ciasta przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
° Do reszty ciasta dodać kakao i łyżkę mleka.
° Ciemne ciasto rozłożyć na jasnym cieście.
° Na ciemnym ułożyć wiśnie.
° Piec 25-30 min w 180°.
Krem:
° W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy  mąki oraz żółtka.
° Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zacznie się gotować wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy.
° Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce do utartego masła i ucieramy na jednolitą masę i smarujemy ciasto.
Polewa: Masło, cukier oraz mleko rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia dodajemy kakao i studzimy.

Komentarze