Pączki
- Składniki:
- 0,5kg mąki najlepiej typ 650 uzyskują ładny kształt
- 1szkl mleka
- 50g drożdży
- 7-8 żółtek
- Nie całe pół szklanki
- aromat waniliowy lub rumowy
- 70g masła
- olej lub smalec
- 2 kieliszki spirytusu
- cukier puder
- marmolada z utartej róży
* Do zagotowanego mleka dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy.
* Kiedy ostygnie dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże.
* Ucieramy żółtka z cukrem.
* Dodajemy do masy.
* Następnie dokładamy mąkę, mieszamy i wlewamy kieliszek alkoholu.
* Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i letnie masło.
* Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, najlepiej miskę nakryć streczem ponieważ dobrze utrzymuje odpowiednią temperaturę do prawidłowego wyrostu ciasta.
* Wyjmujemy ciasto na podsypaną stolnice i wałkujemy na grubość ok: 8-10mm.
* Wycinamy kółka szklanką na jeden krążek ciasta nakładamy marmoladę i nakrywamy drugim, dokładnie zlepiając boki i odstawiamy na podsypanych deskach do wyrośnięcia na 30 min nakrywając ściereczką.
* Przygotować szeroką patelnię z olejem rzepakowym lub smalcem, wcześniej do jeszcze zimnego wlewamy kieliszek octu aby pączki nie pękały, nagrzewamy do temp 180 stopni.
* Wrzucamy pączki stroną którą wyrastały.
* Kiedy ostygną posypujemy cukrem .
*
* Kiedy ostygnie dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże.
* Ucieramy żółtka z cukrem.
* Dodajemy do masy.
* Następnie dokładamy mąkę, mieszamy i wlewamy kieliszek alkoholu.
* Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i letnie masło.
* Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, najlepiej miskę nakryć streczem ponieważ dobrze utrzymuje odpowiednią temperaturę do prawidłowego wyrostu ciasta.
* Wyjmujemy ciasto na podsypaną stolnice i wałkujemy na grubość ok: 8-10mm.
* Wycinamy kółka szklanką na jeden krążek ciasta nakładamy marmoladę i nakrywamy drugim, dokładnie zlepiając boki i odstawiamy na podsypanych deskach do wyrośnięcia na 30 min nakrywając ściereczką.
* Przygotować szeroką patelnię z olejem rzepakowym lub smalcem, wcześniej do jeszcze zimnego wlewamy kieliszek octu aby pączki nie pękały, nagrzewamy do temp 180 stopni.
* Wrzucamy pączki stroną którą wyrastały.
* Kiedy ostygną posypujemy cukrem .
*
Komentarze
Prześlij komentarz