Pączki

                             Pączki        



  • Składniki:
  • 0,5kg mąki najlepiej typ 650 uzyskują ładny kształt
  • 1szkl mleka
  • 50g drożdży
  • 7-8 żółtek
  • Nie całe pół szklanki
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 70g masła
  • olej lub smalec
  • 2 kieliszki spirytusu
  • cukier puder
  • marmolada z utartej róży
* Do zagotowanego mleka dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy.
* Kiedy ostygnie dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże.
* Ucieramy żółtka z cukrem.
* Dodajemy do masy.
* Następnie dokładamy mąkę, mieszamy i wlewamy kieliszek alkoholu.
* Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i letnie masło.
* Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, najlepiej miskę nakryć streczem ponieważ dobrze utrzymuje odpowiednią temperaturę do prawidłowego wyrostu ciasta.
* Wyjmujemy ciasto na podsypaną stolnice i wałkujemy na grubość ok: 8-10mm.
* Wycinamy kółka szklanką na jeden krążek ciasta nakładamy marmoladę i nakrywamy drugim, dokładnie zlepiając boki i odstawiamy na podsypanych deskach do wyrośnięcia na 30 min nakrywając ściereczką.
* Przygotować szeroką patelnię z olejem rzepakowym lub smalcem, wcześniej do jeszcze zimnego wlewamy kieliszek octu aby pączki nie pękały, nagrzewamy do temp 180 stopni.
* Wrzucamy pączki stroną którą wyrastały.
* Kiedy ostygną posypujemy cukrem .

Komentarze