Ziemniaczki drożdżowo-biszkoptowe

          Ziemniaczki drożdżowo-                                   biszkoptowe



  • Składniki :
  • 2 biszkopty kakaowe
  • 6 jaj
  • 1 szl cukru 
  • Łyżeczka proszku 
  • 3/4 szkl mąki
  • 2-3 łyżki kakao
* Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka.
* Dodać mąkę z proszkiem, następnie kakao i wymieszać.
* Piec w temp. 180°C 30 min.

  • 1 ciasto drożdżówe
  • https://havenflavors.blogspot.com/2019/12/z-serem-skadniki-500g-maki-40g-drozdzy.html?m=1
  • Masa czekoladowa:
  • 4 szkl mleka 3.2%
  • 1 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 3 łyżki kakao
  • Cukier waniliowy lub aromat migdałowy
  • Masło w kostce
* 2 szkl mleka zagotuj z cukrem,aromatem, kakao i żółtkami
*Pozostałe 2 wymieszaj z mąkami oraz budyniem i wlej do gotującego się mleka caly czas mieszając
* Ostudzony budyń dodaj do ukreconego masła

  • Dodatkowo:
  • Bakalie
  • Kokos
  • 1 mleczna czekolada
  • Śmietanka 30 %
  • Posypka
* Ciasta mielimy, łaczymy, dodajemy mase oraz czekoladę i bakalie.
* Jesli chcemy aby ziemniaczki byly bardziej wilgotne dodajemy odrobinę śmietanki.
* Przygotowujemy swoją ulubioną polewę kakaową i smarujemy ziemniaczki pędzlem.
* Obtaczamy w posypce lub kokosie i wkładamy do lodówki. 

Komentarze