Makowiec japoński

                   Makowiec japoński




  • Składniki
  • 500g maku
  • 10 jajek
  • 10 łyżek manny
  • 400g pudru
  • 5 jabłek
  • 250g masła
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszek
  • 1,5 szkl mleka
  • Kieliszek amaretto
  • Bakalie ,aromat
* Mak przepłukać wodą,zalać mlekiem i gotować 4 minuty po czym odłożyć na sitko.
* Kiedy ostygnie to zmielić 2 razy.
* Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach , odcisnąć sok.
* Oddzielamy białka od żółtek.
* Masło,puder oraz żółtka miksujemy.
* Następnie dodajemy jabłka,mannę,proszek,mak oraz amaretto.
* Można dodać bakalie i aromat,
* Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą.
* Formę smarujemy i wykładamy papierem.
* Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.
* Kiedy ciasto ostygnie polewamy polewą kakaową.
* 125g masła
* 4 łyżki kakao
* 4 łyżki mleka
* 120g pudru
* Składniki rozpuszczamy, czekamy aż polewa lekko ostygnie i polewamy.

Komentarze