Makowiec japoński
- Składniki
- 500g maku
- 10 jajek
- 10 łyżek manny
- 400g pudru
- 5 jabłek
- 250g masła
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki proszek
- 1,5 szkl mleka
- Kieliszek amaretto
- Bakalie ,aromat
* Mak przepłukać wodą,zalać mlekiem i gotować 4 minuty po czym odłożyć na sitko.
* Kiedy ostygnie to zmielić 2 razy.
* Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach , odcisnąć sok.
* Oddzielamy białka od żółtek.
* Masło,puder oraz żółtka miksujemy.
* Następnie dodajemy jabłka,mannę,proszek,mak oraz amaretto.
* Można dodać bakalie i aromat,
* Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą.
* Formę smarujemy i wykładamy papierem.
* Pieczemy ok godziny w 180 stopniach.
* Kiedy ciasto ostygnie polewamy polewą kakaową.
* 125g masła
* 4 łyżki kakao
* 4 łyżki mleka
* 120g pudru
* Składniki rozpuszczamy, czekamy aż polewa lekko ostygnie i polewamy.
Komentarze
Prześlij komentarz