Kołacz drożdżowy z serem

           Kołacz drożdżowy z serem


  • Składniki 
  • 400 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 20g drożdży 
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • Aromat cytrynowy
  • Ser
  • 500 g mielonego twarogu
  • Pół sera mascarphone 
  • 2 jaja
  • 90 g cukru 
  • Cukier waniliowy
* Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
* Nasteonie roztapiamy masło 
* Ubijamy jajko i żółtko z cukrem. 
* Wlewamy aromat, przesianą mąkę, masło, rozczyn i pozostałe mleko.
* Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte folią na godzinę. 
* Masa serowa:
* Wszystkie składniki zmiksować w misce. 
* Można dodać bakalie. 
* Jeśli sera będzie płynny dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej ewentualnie pszennej.
* Wyrośnięte rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 paski i nakładamy masę serową każdy zawijając jak roladki. 
* Okrągłą formę smarujemy masłem i nakladamy papier lub obsypujemy mąką ewentualnie manną. Nasze rolady układamy dookoła foremy.Na wierzchu możemy również nałożyć lekką warstwę serka.
* Pieczemy w 175 stopniach 35-45 minut

Komentarze