Kołacz drożdżowy z serem
- Składniki
- 400 g mąki
- 150 ml mleka
- 20g drożdży
- 100g cukru
- 100g masła
- 1 jajo
- 1 żółtko
- Aromat cytrynowy
- Ser
- 500 g mielonego twarogu
- Pół sera mascarphone
- 2 jaja
- 90 g cukru
- Cukier waniliowy
* Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
* Nasteonie roztapiamy masło
* Ubijamy jajko i żółtko z cukrem.
* Wlewamy aromat, przesianą mąkę, masło, rozczyn i pozostałe mleko.
* Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte folią na godzinę.
* Masa serowa:
* Wszystkie składniki zmiksować w misce.
* Można dodać bakalie.
* Jeśli sera będzie płynny dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej ewentualnie pszennej.
* Wyrośnięte rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 paski i nakładamy masę serową każdy zawijając jak roladki.
* Okrągłą formę smarujemy masłem i nakladamy papier lub obsypujemy mąką ewentualnie manną. Nasze rolady układamy dookoła foremy.Na wierzchu możemy również nałożyć lekką warstwę serka.
* Pieczemy w 175 stopniach 35-45 minut
Komentarze
Prześlij komentarz