Rolada kakaowa z masą kawową
- Składniki
- 6 jaj
- Pół szkl cukru
- Szkl przesianej mąki
- 2-3 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki letniej wody
- Krem
- 2 szkl mleka
- Szkl cukru
- Łyżka kawy rozpuszczalnej
- 3 żółtka
- 3 łyżki pszennej
- 2 łyżki ziemniaczanej
- Margaryna
- Dodatkowo 2 galaretki wiśniowe.
* Galaretki rozpuszczamy wedlug orzepisy i wlewamy do prostokątnej foremki.
* Szkl mleka wymieszać z cukrem oraz żółtkami i wstawić na piec.
* Kiedy bedzie ciepłe wsyp kawę i wymieszaj.
* Drugą szklankę wymieszać dokladnie z mąkami i wlać do gotującego sie mleka.
* Następnie nakryć folią aluminiową lub streczem aby nie powstał kożuch i odstawic do ostygnięcia.
* Na końcu ukręcić masło i dodawać stopniowo budyń.
* Ubić białka na sztywno.
* Dodać żółtka oraz cukier.
* Wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem.
* Wlać wodę i wylać na blache wyłożoną papierem piec w 180 ° 20-23 min.
* Upieczony biszkopt w blaszce obracamy aby umieścić go na ściereczce, ściągamy papier i zwojamy w rulon odstawiamy do ostygnięcia.
* Kiedy dojdzie do siebie delikatnie ponczujemy wodą z cukrem, smarujemy masą kawową.
* Na jednym końcu umieszczemy prostokąt galaretki i zwijamy roladę.
* Można ja zawinąć w ściereczkę aby się nie rozwinęła.
* Wierzch smarujemy resztką masy i robimy szlaczek z rozpuszczonej czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz