Tort śmietankowo-czekoladowy
*Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
* Dodać kolejno żółtka cukry, mąkę, (kakao),wodę oraz proszek i zamieszać łyżką piec 20-25 min 180
Masa śmietankowa:
* 2 szkl mleka wymieszać z cukrami oraz żółtkami i wstawić na gaz
* Pozostałe 2 wymieszać z mąkami i budyniem kiedy zacznie się gotować wlać mieszankę
Masa czekoladowa:
* 2 szkl mleka wymieszać z cukrami oraz żółtkami i wstawić na gaz.
* W tym samym czasie rozpuścić praliny oraz czekoladę z odrobiną wody odcedzić bakalie dodać kakao i wlać do mleka z cukrem.
* Kiedy zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąkami oraz budyniem.
* Budynie miksujemy z utartą margaryną i wstawiamy na chwilę do lodówki.
* Z każdego blata biszkoptowego ściągnąć delikatnie nożykiem kożuch aby masa lepiej trzymała się ciasta.
Przełożenie:
* Biszkopt kakaowy-masa czek.-biszkopt jasny-masa śm.-biszkopt kakaowy-masa czek.-biszkopt jasny-masa.śm.
* Ciasto nakrywamy masą cukrową uprzednio dokładnie smarując je całe pozostałą masą.
- Składniki:
- 4 blaty biszkoptowe każdy z 4 jaj
- 4 jaja
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 0,5 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku
- ( 2-3 łyżki kakao )
- Masa śmietankowa:
- 4 szkl mleka
- Cukier waniliowy
- 1 szkl cukru
- 3 żółtka
- Budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Kostka margaryny
- Masa czekoladowa:
- 4 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- Wanilia
- 3 żółtka
- Budyń toffi
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 pralin Mieszko o smaku rumu
- Pół tabliczki czekolady Studenckiej mleczno-białej
- Kostka margaryny.
*Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
* Dodać kolejno żółtka cukry, mąkę, (kakao),wodę oraz proszek i zamieszać łyżką piec 20-25 min 180
Masa śmietankowa:
* 2 szkl mleka wymieszać z cukrami oraz żółtkami i wstawić na gaz
* Pozostałe 2 wymieszać z mąkami i budyniem kiedy zacznie się gotować wlać mieszankę
Masa czekoladowa:
* 2 szkl mleka wymieszać z cukrami oraz żółtkami i wstawić na gaz.
* W tym samym czasie rozpuścić praliny oraz czekoladę z odrobiną wody odcedzić bakalie dodać kakao i wlać do mleka z cukrem.
* Kiedy zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąkami oraz budyniem.
* Budynie miksujemy z utartą margaryną i wstawiamy na chwilę do lodówki.
* Z każdego blata biszkoptowego ściągnąć delikatnie nożykiem kożuch aby masa lepiej trzymała się ciasta.
Przełożenie:
* Biszkopt kakaowy-masa czek.-biszkopt jasny-masa śm.-biszkopt kakaowy-masa czek.-biszkopt jasny-masa.śm.
* Ciasto nakrywamy masą cukrową uprzednio dokładnie smarując je całe pozostałą masą.
Komentarze
Prześlij komentarz