Tort śmietankowo-czekoladowy

          Tort śmietankowo-czekoladowy

  • Składniki:
  • 4 blaty biszkoptowe każdy z 4 jaj
  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku
  • ( 2-3 łyżki kakao )
  • Masa śmietankowa:
  • 4 szkl mleka
  • Cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • Budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  Kostka margaryny
  • Masa czekoladowa:
  •  4 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • Wanilia
  • 3 żółtka
  • Budyń toffi
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 pralin Mieszko o smaku rumu
  • Pół tabliczki czekolady Studenckiej mleczno-białej
  • Kostka margaryny. 


*Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
* Dodać kolejno żółtka cukry, mąkę, (kakao),wodę oraz proszek i zamieszać łyżką piec 20-25 min 180
Masa śmietankowa:
* 2 szkl mleka wymieszać z cukrami oraz żółtkami i wstawić na gaz
* Pozostałe 2 wymieszać z mąkami i budyniem kiedy zacznie się gotować wlać mieszankę
Masa czekoladowa:
* 2 szkl mleka wymieszać z cukrami oraz żółtkami i wstawić na gaz.
* W tym samym czasie rozpuścić praliny oraz czekoladę z odrobiną wody odcedzić bakalie dodać kakao i wlać do mleka z cukrem.
* Kiedy zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąkami oraz budyniem.
* Budynie miksujemy z utartą margaryną i wstawiamy na chwilę do lodówki.
* Z każdego blata biszkoptowego ściągnąć delikatnie nożykiem kożuch aby masa lepiej trzymała się ciasta.
Przełożenie:
* Biszkopt kakaowy-masa czek.-biszkopt jasny-masa śm.-biszkopt kakaowy-masa czek.-biszkopt jasny-masa.śm.
* Ciasto nakrywamy masą cukrową uprzednio dokładnie smarując je całe pozostałą masą.

Komentarze