Czekoladowo-wiśniowa rozkosz

                         Czekoladowo wiśniowa rozkosz



  • Składniki na ciasto:
  • 6 jaj.
  • 1 szkl cukru.
  • 3/4 szkl mąki ( nie pełna szkl ).
  • 2-3 łyżki kakao.
  • łyżeczka proszku.
  • Cukier waniliowy łyżeczka.
  • Masa jajeczna:
  • 4 jaja.
  • Gorzka czekolada.
  • Kostka margaryny.
  • Pół szkl cukru.
  • Łyżka kakao.
  • 2 galaretki wiśniowe.
  • Słoik kompotu z wiśniami lub gęstego dżemu z kawałkami wiśni.
  • Wiśniówka do kremu i nasączania biszkoptu .
* Jaja ubijamy na parze z cukrem do białości.
* Roztapiamy czekoladę również na parze i dodajemy do ubitej masy jajecznej .
* Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce masy jajecznej.
* Dodajemy kakao i odrobinę spirytusu lub wiśniówki.
* Biszkopt:
* Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
* Dodać cukier i następnie po jednym żółtku.
* Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy drewnianą szpatułką lub łyżką dzięki temu biszkopt będzie puszysty i prawidłowo wyrośnie.
* Kakao również przesiewamy i delikatnie mieszamy.
* Blachę smarujemy i wykładamy papierem i wylewamy masę.
* Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 30 minut.
* Biszkopt od razu wyjmujemy i rzucamy z wysokości 50-60 cm. Dzięki temu biszkopt nie oklapnie.
* Odkładamy go  do piekarnika do wystygnięcia.
* Następnie dzielimy go na 2 części i nasączamy je kompotem lub wiśniówką.
* Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wody i odstawiamy w chłodne miejsce.
* Na 1 biszkopt wykładamy krem i nakładamy drugi blat biszkoptowy który również smarujemy kremem.
* Na górze układamy wiśnie ja dałam również truskawki lub rozsmarowujemy dżem z kawałkami wiśni i zalewamy tężejącą galaretką.

Komentarze