Sernik z mlekiem w proszku
- Składniki:
- 1 kg sera tłustego
- 6-7 jaj
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju
- Cukier waniliowy
- 2 krople aromatu śmietankowego
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 250 ml mleka zimnego
- 1,5 szkl mleka w proszku
- Kruche ciasto:
- 2 szkl mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- Pół kostki margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku.
* Kruche:
* Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy.
* Włożyć do woreczka i wstawić do zamrażarki na godzinę.
* Blachę nasmarować margaryną i wyłożyć papierem.
* Ciasto wyłożyć na blachę i podziurkować widelcem.
* Piekarnik rozgrzać na 170 stopni i zapiec ciasto ok 10 min
* Masa serowa:
* Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier.
* Twaróg ucieramy z żółtkami dodając cukier waniliowy.
* Wsypujemy mleko w proszku i mieszamy dalej.
* Następnie dokładamy budynie,aromat i olej.
* Dodać proszek i wymieszać szpatułką.
* Dołączyć na zmiany mleko oraz ubitą pianę z białek i również zamieszać szpatułką.
* Wylewamy masę na zapieczony spód i pieczemy jeszcze z 40 min w 180 stopniach.
* Kiedy sernik już będzie upieczony nie wyjmujemy z piekarnika aby nie bardzo nie oklapł,odczekamy chwilę i uchylamy piekarnik.
* Kiedy sernik już będzie upieczony nie wyjmujemy z piekarnika aby nie bardzo nie oklapł,odczekamy chwilę i uchylamy piekarnik.
Komentarze
Prześlij komentarz