Biszkopty z 4 jaj
Biszkopt jasny:
- Szkl mąki pszennej.
- Pół szkl cukru.
- Łyżeczka proszku.
- 4 jajka.
- Szczypta soli.
Przygotowanie:
* Oddzielamy żółtka od białek.
* Białka ubijamy na sztywno z solą.
* Dodajemy cukier i następnie żółtka.
* Przesiewamy do jajek mąkę oraz proszek i mieszamy delikatnie szpatułką aby ładnie wyrósł.
* Blachę smarujemy margaryną i wykładamy papierem.
* Wylewamy ciasto i pieczemy 30 min 180 stopni.
Biszkopt ciemny:
* 3/4 szkl mąki.
* 3 łyżeczki kakao.
* 4 jaja.
* Szczypta soli.
* Pół szkl cukru.
* Łyżeczka proszku.
Przygotowanie:
* Białka ubić na sztywno z solą.
* Dodać cukier i następnie żółtka.
* Przesiewamy do jaj mąkę z proszkiem mieszając szpatułką.
* Na końcu kakao również przez sitko.
* Formę wysmarować i wyłożyć papierem.
* Wylać ciasto i piec 30 min 180 stopni.
Biszkopt orzechowy:
* 4 jaja.
* 4 łyżki mielonych orzechów.
* 4 łyżki cukru.
* 1 łyżka mąki.
* 3 łyżki bułki tartej.
* 1 łyżeczka proszku.
Przygotowanie:
* Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
* Dodać cukier oraz żółtka.
* Przesiać mąkę z proszkiem do jaj.
* Na końcu dodajemy orzechy oraz bułkę tartą i mieszamy szpatułką.
* Formę nasmarować i wyłożyć papierem.
* Wylać ciasto i piec 30 min w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz