Biszkopty z 4 jaj

                                    Biszkopty z 4 jaj


Biszkopt jasny:
  • Szkl mąki pszennej.
  • Pół szkl cukru.
  • Łyżeczka proszku.
  • 4 jajka.
  • Szczypta soli.
Przygotowanie:

* Oddzielamy żółtka od białek.
* Białka ubijamy na sztywno z solą.
* Dodajemy cukier i następnie żółtka.
* Przesiewamy do jajek mąkę oraz proszek i mieszamy delikatnie szpatułką aby ładnie wyrósł.
* Blachę smarujemy margaryną  i wykładamy papierem.
* Wylewamy ciasto i pieczemy 30 min 180 stopni.

Biszkopt ciemny:

* 3/4 szkl mąki.
* 3 łyżeczki kakao.
* 4 jaja.
* Szczypta soli.
* Pół szkl cukru.
* Łyżeczka proszku.

Przygotowanie:

* Białka ubić na sztywno z solą.
* Dodać cukier i następnie żółtka.
* Przesiewamy do jaj mąkę z proszkiem mieszając szpatułką.
* Na końcu kakao również przez sitko.
* Formę wysmarować i wyłożyć papierem.
* Wylać ciasto i piec 30 min 180 stopni.

Biszkopt orzechowy:

* 4 jaja.
* 4 łyżki mielonych orzechów.
* 4 łyżki cukru.
* 1 łyżka mąki.
* 3 łyżki bułki tartej.
* 1 łyżeczka proszku.

Przygotowanie:

* Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
* Dodać cukier oraz żółtka.
* Przesiać mąkę z proszkiem do jaj.
* Na końcu dodajemy orzechy oraz bułkę tartą i mieszamy szpatułką.
* Formę nasmarować i wyłożyć papierem.
* Wylać ciasto i piec 30 min w 180 stopniach.

Komentarze