Chleb pszenny drożdżowy

                                Chleb pszenny drożdżowy



  • Składniki :
  • 6 szkl mleka. 
  • 1 szkl wrzącej wody. 
  • 0,5 szkl mleka. 
  • Pół kostki drożdży.
  • 2 łyżeczki soli. 
  • 1 łyżeczka cukru.
  • 50 g masła.
Przygotowanie. 

* Drożdże kruszymy i rozrabiamy z 0,5 szkl ciepłej wody, 0,5 szkl mąki i cukrem.
* Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrostu.
* W gorącej wodzie rozpuszczamy sól oraz masło.
* Następnie dolewamy zimne mleko.
* Dodajemy zaczyn i po trochę przesianej mąki.
* Nakrywamy ściereczką lub streczem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrostu.
* Po wyrośnięciu zagniatamy na stolnicy podsypując mąką i dzielimy na dwie części aby wyszły 2 bochenki lub pozostawiamy jeden duży.
* Smarujemy formę masłem i wykładamy papierem lub posypujemy bułką tartą możemy górę posypać makiem i odstawiamy na chwilę do wyrostu.
* Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
* Pieczemy chleb 15 min i wysuwamy na chwilę aby nasmarować pędzlem powierzchnię chleba (zwilżamy mlekiem).
* Pieczemy 30 min zmniejszając już temperaturę na 180 stopni.
* Upieczony zrumieniony chleb pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, kiedy wyjmiemy nakrywamy ściereczką.

Chleb świetnie nadaję się dla niejadków, jego smak idealnie pasuję do czekolady, serka lub dżemu, u mnie znika z samym masłem i szklanką mleka lub kakao.

Komentarze