Chleb pszenny drożdżowy
- Składniki :
- 6 szkl mleka.
- 1 szkl wrzącej wody.
- 0,5 szkl mleka.
- Pół kostki drożdży.
- 2 łyżeczki soli.
- 1 łyżeczka cukru.
- 50 g masła.
Przygotowanie.
* Drożdże kruszymy i rozrabiamy z 0,5 szkl ciepłej wody, 0,5 szkl mąki i cukrem.
* Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrostu.
* W gorącej wodzie rozpuszczamy sól oraz masło.
* Następnie dolewamy zimne mleko.
* Dodajemy zaczyn i po trochę przesianej mąki.
* Nakrywamy ściereczką lub streczem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrostu.
* Po wyrośnięciu zagniatamy na stolnicy podsypując mąką i dzielimy na dwie części aby wyszły 2 bochenki lub pozostawiamy jeden duży.
* Smarujemy formę masłem i wykładamy papierem lub posypujemy bułką tartą możemy górę posypać makiem i odstawiamy na chwilę do wyrostu.
* Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
* Pieczemy chleb 15 min i wysuwamy na chwilę aby nasmarować pędzlem powierzchnię chleba (zwilżamy mlekiem).
* Pieczemy 30 min zmniejszając już temperaturę na 180 stopni.
* Upieczony zrumieniony chleb pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, kiedy wyjmiemy nakrywamy ściereczką.
Chleb świetnie nadaję się dla niejadków, jego smak idealnie pasuję do czekolady, serka lub dżemu, u mnie znika z samym masłem i szklanką mleka lub kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz