Makowiec zawijany

                  Makowiec  zawijany

  • Składniki:
  • 3 szkl mąki.
  • 3/4 szkl mleka.
  • 3/4 kostki masła.
  • Pół kostki drożdży.
  • 6 łyżek cukru.
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • Pół łyżeczki soli.
  • 6 żółtek.
  • 2 łyżki spirytusu.
  • Masa makowa:
  • 500 g mielonego maku.
  • Szkl cukru.
  • Bakalie.
  • 2 łyżki miodu.
  • 2 krople aromatu migdałowego.
  • 6 białek.
  • Łyżka masła.
  • * Wrzącą wodą zalewamy mak i odstawiamy do ostygnięcia po czym odsączamy na sitku.
    * Dodajemy wszystkie składniki a na końcu ubite białka.
    * Mleko lekko  podgrzać i dodać łyżeczkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże.
    * Nakrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 20 min do wyrostu w ciepłe miejsce.
    * Następnie połączyć go z resztą składników, masło dodajemy stopniowo cały czas wyrabiając ciasto.
    * Ponownie nakryć i odstawić do wyrostu na 2 godziny.
    * Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na prostokąty.
    * Masę makową również dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na cieście .
    * Zostawiamy 2 cm od brzegu i zwijamy w roladę zlepiając jej końce pod spód.
    * Gotowe rolady przekładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawinąć ( zostawić 1cm luzu między ciastem a papierem).
    * Kładziemy makowce na dużej blaszce zostawiając odstęp od siebie.
    * Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy 40 min.
    * Polewamy lukrem ( 200 g pudru,5 łyżek gorącej wody).
    * Puder przesiać do miseczki dodać wodę mieszając do uzyskania gładkiej masy, można dodać barwnik i smarujemy jeszcze ciepłe ciasta.

Komentarze