Makowiec zawijany
- Składniki:
- 3 szkl mąki.
- 3/4 szkl mleka.
- 3/4 kostki masła.
- Pół kostki drożdży.
- 6 łyżek cukru.
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
- Pół łyżeczki soli.
- 6 żółtek.
- 2 łyżki spirytusu.
- Masa makowa:
- 500 g mielonego maku.
- Szkl cukru.
- Bakalie.
- 2 łyżki miodu.
- 2 krople aromatu migdałowego.
- 6 białek.
- Łyżka masła.
* Wrzącą wodą zalewamy mak i odstawiamy do ostygnięcia po czym odsączamy na sitku.
* Dodajemy wszystkie składniki a na końcu ubite białka.
* Mleko lekko podgrzać i dodać łyżeczkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże.
* Nakrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy na 20 min do wyrostu w ciepłe miejsce.
* Następnie połączyć go z resztą składników, masło dodajemy stopniowo cały czas wyrabiając ciasto.
* Ponownie nakryć i odstawić do wyrostu na 2 godziny.
* Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na prostokąty.
* Masę makową również dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na cieście .
* Zostawiamy 2 cm od brzegu i zwijamy w roladę zlepiając jej końce pod spód.
* Gotowe rolady przekładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem i zawinąć ( zostawić 1cm luzu między ciastem a papierem).
* Kładziemy makowce na dużej blaszce zostawiając odstęp od siebie.
* Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy 40 min.
* Polewamy lukrem ( 200 g pudru,5 łyżek gorącej wody).
* Puder przesiać do miseczki dodać wodę mieszając do uzyskania gładkiej masy, można dodać barwnik i smarujemy jeszcze ciepłe ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz