Surówka wieloskładnikowa
- Kapusta biała szatkowana 1,5 kg.
- 3 cebule.
- 3 papryki czerwone.
- 4 marchewki.
- 3-4 ząbki czosnku.
- 500g ogórków.
- Sól.
- Zalewa:
- 4 szkl wody.
- Pół szkl octu.
- 1 szkl cukru.
- 5 liści laurowych.
- 5 ziaren angielskich.
- Łyżka pieprzu.
- 2 Łyżki oleju.
Przygotowanie:
* Kapustę szatkujemy do miski, solimy 1 łyżką soli i odstawiamy na 2 godziny aby puściła soki.
* Marchewkę ścieramy na tarełku.
* Kroimy paprykę w paseczki cebulę w prążki i ogórki w plasterki lub paseczki.
* Każde z jarzyn w osobnych miseczkach, dodajemy po pół łyżeczki soli i odstawiamy na 1-2 godzinki.
* Odciskamy soki i mieszamy razem w dużej misce, następnie przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.
* Zalewę ze składników wlewamy do garnka i gotujemy.
* Wrzącą zalewamy jarzyny w słoikach.
* Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 min.
* Na ściereczce układamy je pokrywką do dołu do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz