Surówka wieloskładnikowa

                             Surówka wieloskładnikowa 


Składniki:

  • Kapusta biała szatkowana 1,5 kg.
  • 3 cebule.
  • 3 papryki czerwone.
  • 4 marchewki.
  • 3-4 ząbki czosnku.
  • 500g ogórków.
  • Sól.
  • Zalewa:
  • 4 szkl wody.
  • Pół szkl octu.
  • 1 szkl cukru.
  • 5 liści laurowych.
  • 5 ziaren angielskich.
  • Łyżka pieprzu.
  • 2 Łyżki oleju.
Przygotowanie:

* Kapustę szatkujemy do miski, solimy 1 łyżką soli i odstawiamy na 2 godziny aby puściła soki.
* Marchewkę ścieramy na tarełku.
* Kroimy paprykę w paseczki cebulę w prążki i ogórki w plasterki lub paseczki.
* Każde z jarzyn w osobnych miseczkach, dodajemy po pół łyżeczki soli i odstawiamy na 1-2 godzinki.
* Odciskamy soki i mieszamy razem w dużej misce, następnie przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.

* Zalewę ze składników wlewamy do garnka i gotujemy.
* Wrzącą zalewamy jarzyny w słoikach.
* Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 min.
* Na ściereczce układamy je pokrywką do dołu do ostygnięcia.

Komentarze