Wisienka w czekoladzie
Składniki:
° 2 ciemne blaty biszkoptowe
° 4 jaja
° Szkl cukru
° Cukier waniliowy
° Pół szkl mąki pszennej
° Pół szkl mąki ziemniaczanej
° 3 łyżki kakao oraz łyżeczka proszku
Masa czekoladowa:
° 4 szkl mleka 3.2%
° 1 szkl cukru
° 3 żółtka
° 3 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej
° 1 budyń czekoladowy
° 3 łyżki kakao
° Cukier waniliowy lub aromat migdałowy
° Masło w kostce
Masa śmietanowa
° 1,5 śmietany 18% Piątnica
° 1 śmietan fix
° 2 galaretki wiśniowe
° 1 kieliszek wiśniówki
° Białka ubic ze szczyptą soli dodac żółtka oraz cukry
° Wsypać przesiana mąkę oraz kakao na koncu proszek i zamieszać łyżką
° Piec 25 min 180 °
° 2 szkl mleka zagotuj z cukrem,aromatem, kakao i żółtkami
Składniki:
° 2 ciemne blaty biszkoptowe
° 4 jaja
° Szkl cukru
° Cukier waniliowy
° Pół szkl mąki pszennej
° Pół szkl mąki ziemniaczanej
° 3 łyżki kakao oraz łyżeczka proszku
Masa czekoladowa:
° 4 szkl mleka 3.2%
° 1 szkl cukru
° 3 żółtka
° 3 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej
° 1 budyń czekoladowy
° 3 łyżki kakao
° Cukier waniliowy lub aromat migdałowy
° Masło w kostce
Masa śmietanowa
° 1,5 śmietany 18% Piątnica
° 1 śmietan fix
° 2 galaretki wiśniowe
° 1 kieliszek wiśniówki
° Białka ubic ze szczyptą soli dodac żółtka oraz cukry
° Wsypać przesiana mąkę oraz kakao na koncu proszek i zamieszać łyżką
° Piec 25 min 180 °
° 2 szkl mleka zagotuj z cukrem,aromatem, kakao i żółtkami
° Pozostałe 2 wymieszaj z mąkami oraz budyniem i wlej do gotującego się mleka caly czas mieszając
° Ostudzony budyń dodaj do ukreconego masła
° Schłodzoną śmietanę ubijamy ze śmietan fix
° Galaretki rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i dajemy do ostudzenia
° Do jeszcze ciepłej wlewamy kieliszek wiśniówki
° Kiedy zacznie tężeć wlewamy do śmietany energicznie mieszając
PRZEŁOŻENIE:
Blat biszkoptowy-masa czekoladowa-blat-masa śmietanowa-starta czekolada.
Komentarze
Prześlij komentarz