Chrusty

                        Chrusty



  • Składniki :
  • 450 g mąki pszennej
  • 5-6 żółtek
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 5 łyżek śmietany 
  • Łyżka pudru
  • Tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder
*Przygotowanie:
*Przesiać mąkę i dodać żółtka, śmietanę, spirytus oraz sól. 
* Zagnieść, wyrobić pozostawić na chwilę do odpoczynku. 
* Następnie stłuc ciasto wałkiem ok 30 min i złożyć na pół i ponownie stłuc do powstania w cieście pęcherzyków. 
* Można schłodzić ciasto chwile w lodówce jal kruche bedzie bardziej chrupiące. 
* Cieniutko wałkujemy i kroimy prostokąty. 
* Na środku każdego nacinamy i przeciagamy końce prostokątów na drugą stronę. 
* Wrzucamy na rozgrzany 175 ° olej. 
* Odkładamy na recznik kuchenny na końcu obsypujemy pudrem. 

Komentarze