Chrusty
- Składniki :
- 450 g mąki pszennej
- 5-6 żółtek
- Szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 5 łyżek śmietany
- Łyżka pudru
- Tłuszcz do smażenia
- Cukier puder
*Przygotowanie:
*Przesiać mąkę i dodać żółtka, śmietanę, spirytus oraz sól.
* Zagnieść, wyrobić pozostawić na chwilę do odpoczynku.
* Następnie stłuc ciasto wałkiem ok 30 min i złożyć na pół i ponownie stłuc do powstania w cieście pęcherzyków.
* Można schłodzić ciasto chwile w lodówce jal kruche bedzie bardziej chrupiące.
* Cieniutko wałkujemy i kroimy prostokąty.
* Na środku każdego nacinamy i przeciagamy końce prostokątów na drugą stronę.
* Wrzucamy na rozgrzany 175 ° olej.
* Odkładamy na recznik kuchenny na końcu obsypujemy pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz