Fasolka po bretońsku
- Składniki :
- 400g fasoli
- 150 g kiełbasy
- 150-200 g boczku
- Wędzone żeberka
- Koncentrat pomidorowy
- Sól, pieprz,maga
- Przyprawa do fasoli po bretońsku
- Ziele angielskie i liść laurowy
- 4- 5 łyżek mąki pszennej
- Masło
PRZYGOTOWANIE:
* Fasolę płukamy i namaczamy w zimnej wodzie na noc.
* Gotujemy ją z dodatkiem soli, zielem oraz liściem laurowym i żeberkami.
* Wędliny kroimy i podsmażamy na masełku. Dodać do fasolki, kiedy będzie już miękka dodajemy koncentrat i resztę przypraw.
* Dodajemy zasmażkę ( na patelnię dajemy trochę tłuszczu i mąkę mieszamy aby nie powstaly grudki nastepnie wlewamy troszkę zimnej wody i mieszamy aby powstala konstystencja budyniu)
* Prościejszy sposób ( szkl zimnej wody 4-5 łyżek mąki mieszamy firlakiem, dodajemy wywar cały czas mieszając).
Komentarze
Prześlij komentarz