Fasolka po bretońsku

               Fasolka po bretońsku



  • Składniki :
  • 400g fasoli
  • 150 g kiełbasy
  • 150-200 g boczku
  • Wędzone żeberka 
  •  Koncentrat pomidorowy
  • Sól, pieprz,maga
  • Przyprawa do fasoli po bretońsku 
  • Ziele angielskie i liść laurowy
  • 4- 5 łyżek mąki pszennej
  • Masło 
PRZYGOTOWANIE:
* Fasolę płukamy i namaczamy w zimnej wodzie na noc. 
* Gotujemy ją z dodatkiem soli, zielem oraz liściem laurowym i żeberkami. 
* Wędliny kroimy i podsmażamy na masełku. Dodać do fasolki, kiedy będzie już miękka dodajemy koncentrat i resztę przypraw. 
* Dodajemy zasmażkę ( na patelnię dajemy trochę tłuszczu i mąkę mieszamy aby nie powstaly grudki nastepnie wlewamy troszkę zimnej wody i mieszamy aby powstala konstystencja budyniu) 
* Prościejszy sposób ( szkl zimnej wody 4-5 łyżek mąki mieszamy firlakiem, dodajemy wywar cały czas mieszając). 

Komentarze