Picasso

                        Picasso




  • Skladniki:
  • Biszkopt z 4 jaj
  • Szkl mąki
  • Szkl cukru
  • 4 jaja
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • Łyżeczka proszku
  • 4 łyżki wody
  • Krem niebieski:
  • 3 szkl mleka
  • Szkl cukru
  • 2-3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 pszennej
  • Aromat arakowy
  • 5 pralin Mieszko lub Wawel z adwokatem
  • Kostka margaryny
  • Barwnik spozywczy niebieski
  • Krem różowy :
  • 3 szkl mleka 
  • Szkl cukru
  • 2-3 żółtka 
  • 3 lyzki ziemniaczanej 
  • 2 pszennej
  • Budyn waniliowy
  • Aromat waniliowy
  • Barwnik spożywczy czerwony
  • Kostka margaryny 
  • Duza paczka herbatnikow
  • 1,5 śmietany 18 %
  • 1 śmietan fix
  • 2 galaretki malinowe
* Przygotowanie:
* Białka ubijamy na sztywno. 
* Dodajemy po jednym żółtku następnie cukry oraz mąkę. 
* Następnie proszek mieszamy szpatułką i dokladamy wodę i wylewamy do formy wyłożonej papierem. 
* Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy 25-30 min. 
* 2 szkl mleka mieszamy z cukrami oraz żółtkami i stawiamy na małym ogniu. 
* 1 szkl mleka łączymy z mąkami, aromatem, oraz masą z pralin i mieszamy. 
* Kiedy mleko zacznie sie gotować wlewamy mieszankę z maką i szybko mieszamy do zgęstnienia.
* Ostudzone dodajemy do utartej margaryny i dokładamy barwnik. 
* W przypadku drugiego kremu postępujemy tak samo. 
* Przekładamy biszkopt, masa różowa, herbatniki,masa niebieska i herbatniki. 
* Schłodzoną śmietanę ubijam z śmietan fix i dokładamy tężejącą galaretke ciągle kręcąc. 
* Górę można posypać startą czekoladą. 

Komentarze