Picasso
- Skladniki:
- Biszkopt z 4 jaj
- Szkl mąki
- Szkl cukru
- 4 jaja
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Łyżeczka proszku
- 4 łyżki wody
- Krem niebieski:
- 3 szkl mleka
- Szkl cukru
- 2-3 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 pszennej
- Aromat arakowy
- 5 pralin Mieszko lub Wawel z adwokatem
- Kostka margaryny
- Barwnik spozywczy niebieski
- Krem różowy :
- 3 szkl mleka
- Szkl cukru
- 2-3 żółtka
- 3 lyzki ziemniaczanej
- 2 pszennej
- Budyn waniliowy
- Aromat waniliowy
- Barwnik spożywczy czerwony
- Kostka margaryny
- Duza paczka herbatnikow
- 1,5 śmietany 18 %
- 1 śmietan fix
- 2 galaretki malinowe
* Przygotowanie:
* Białka ubijamy na sztywno.
* Dodajemy po jednym żółtku następnie cukry oraz mąkę.
* Następnie proszek mieszamy szpatułką i dokladamy wodę i wylewamy do formy wyłożonej papierem.
* Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy 25-30 min.
* 2 szkl mleka mieszamy z cukrami oraz żółtkami i stawiamy na małym ogniu.
* 1 szkl mleka łączymy z mąkami, aromatem, oraz masą z pralin i mieszamy.
* Kiedy mleko zacznie sie gotować wlewamy mieszankę z maką i szybko mieszamy do zgęstnienia.
* Ostudzone dodajemy do utartej margaryny i dokładamy barwnik.
* W przypadku drugiego kremu postępujemy tak samo.
* Przekładamy biszkopt, masa różowa, herbatniki,masa niebieska i herbatniki.
* Schłodzoną śmietanę ubijam z śmietan fix i dokładamy tężejącą galaretke ciągle kręcąc.
* Górę można posypać startą czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz