Pierogi ruskie
- Składniki :
- 3 szkl mąki pszennej
- szczypta soli
- Pol szkl wody
- 1 jajko
- 20 g masła ( łyżka)
- Farsz
- 500 g sera
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- Sól, pieprz do smaku
- Cebula
- Odrobina masła do podsmarzenia
Przygotowanie :
* Na stolnicę wysypać mąkę i sól.
* Masło rozpuścić w gorącej wodzie.
* Wlewać do mąki cały czas mieszając.
* Dołożyć jajo i zagnieść podsypując blat.
* Zagotować wodę osoloną z odrobiną oleju.
* Kiedy woda bedzie wrzała wkładamy pierogi, kiedy wypływają gotujemy je 2 minuty.
Farsz:
* Ziemniaki i ser mielimy lub przeciskamy przez praskę.
* Cebulkę zeszklić na masełku i dolozyc do farszu.
* Doprawić solą i pieprzem.
* Należy uważać aby nie przesadzić z ziemniakami i nie dodajemy wegety ponieważ farsz w środku się fermentuje i pierogi puchną podczas gotowania i później jest wodnisty.
* Do tradycyjnych ruskich dodaje się tylko sól i pierz oraz bryndzę jeśli ktoś lubi.
Komentarze
Prześlij komentarz