Pierogi ruskie

                    Pierogi ruskie




  • Składniki :
  • 3 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Pol szkl wody 
  • 1 jajko
  • 20 g masła ( łyżka) 
  • Farsz
  • 500 g sera
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • Sól, pieprz do smaku
  • Cebula 
  • Odrobina masła do podsmarzenia
Przygotowanie :
* Na stolnicę wysypać mąkę i sól. 
* Masło rozpuścić w gorącej wodzie. 
* Wlewać do mąki cały czas mieszając. 
* Dołożyć jajo i zagnieść podsypując blat. 
* Zagotować wodę osoloną z odrobiną oleju. 
* Kiedy woda bedzie wrzała wkładamy pierogi, kiedy wypływają gotujemy je 2 minuty. 
Farsz:
* Ziemniaki i ser mielimy lub przeciskamy przez praskę. 
* Cebulkę zeszklić na masełku i dolozyc do farszu. 
* Doprawić solą i pieprzem. 
* Należy uważać aby nie przesadzić z ziemniakami i nie dodajemy wegety ponieważ farsz w środku się fermentuje i pierogi puchną podczas gotowania i później jest wodnisty. 
* Do tradycyjnych ruskich dodaje się tylko sól i pierz oraz bryndzę jeśli ktoś lubi. 

Komentarze