Uszka z kaszą i grzybami
- Składniki :
- 3 szkl mąki pszennej
- Szczypta soli
- Pół szkl wody
- 1 jajko
- 20 g masła ( łyżka)
- Farsz
- 100 g grzybów suszonych lub świeżych
- Szklanka kaszy gryczanej
- Cebula 1 duża lub 2 mniejsze
- Olej 2-3 łyżki
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
* Na stolnicę wysypać mąkę i sól.
* Masło rozpuścić w gorącej wodzie.
* Wlewać do mąki cały czas mieszając.
* Dołożyć jajo i zagnieść podsypując blat.
FARSZ:
* Namoczyć grzyby ok godziny.przełożyć
* Nastepnie zmienić wodę i gotowac godzinę.
* Odcedzić i Zmielić
* Cebulkę zeszklić na maśle
* Zagotować kaszę według przepisu
* Wymieszać z grzybami oraz cebulą i doprawić do smaku.
* Nakładać po łyżeczce farszu na krążki ciasta i zlepiać.
* Wodę Zagotować z solą i odrobiną oleju.
* Gotować ok 4-5 min.
Komentarze
Prześlij komentarz