Uszka z kaszą i grzybami

           Uszka z kaszą i grzybami

 

  • Składniki :
  • 3 szkl mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Pół szkl wody 
  • 1 jajko
  • 20 g masła ( łyżka)
  • Farsz
  • 100 g grzybów suszonych lub świeżych
  • Szklanka kaszy gryczanej 
  • Cebula 1 duża lub 2 mniejsze
  • Olej 2-3 łyżki 
  • Sól i pieprz
Przygotowanie :
* Na stolnicę wysypać mąkę i sól. 
* Masło rozpuścić w gorącej wodzie. 
* Wlewać do mąki cały czas mieszając. 
* Dołożyć jajo i zagnieść podsypując blat. 
FARSZ:
* Namoczyć grzyby ok godziny.przełożyć
* Nastepnie zmienić wodę i gotowac godzinę. 
* Odcedzić i Zmielić 
* Cebulkę zeszklić na maśle 
* Zagotować kaszę według przepisu
* Wymieszać z grzybami oraz cebulą i doprawić do smaku. 
* Nakładać po łyżeczce farszu na krążki ciasta i zlepiać. 
* Wodę Zagotować z solą i odrobiną oleju. 
* Gotować ok 4-5 min. 

Komentarze