3-Bit

                               3-Bit


  • Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka.
  • Łyżeczka cukru waniliowego.
  • Pół szkl cukru.
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 3 łyżki mąki pszennej.
  • 2-3 żółtka.
  • Kostka margaryny.
  • Dodatkowo:
  • 2 duże opakowania herbatników ( po 400g )
  • 3 Masa kajmakowa lub krówka.
  • Gorzka czekolada 
  • Mogą być orzechy laskowe.
  • Śmietana kremówka 36%.
  • Śmietan - fix.
  • 2 łyżki pudru.
Przygotowanie:
* Szklankę mleka wstawiamy na mały gaz z cukrami do zagotowania.
* Drugą szklankę mieszamy z mąkami oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
* Odstawiamy do wystudzenia zawinięte  w folię aluminiową lub strecz aby nie powstał kożuch.
* Kiedy ostygnie ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu.
* Blachę wykładamy papierem lub folią aluminiową i układamy warstwę herbatników.
* Masę kajmakową podgrzewamy wkładając puszkę do garnka z gorącą wodą i mieszamy aż będzie płynna.
* Wylewamy na warstwę herbatników i układamy ponownie następną.
* Rozsmarowujemy masę budyniową i układamy ciastka.
* Schłodzoną śmietankę miksujemy z pudrem i wsypujemy śmietan - fixem ubijając do sztywności.
* Wykładamy na ciastka i posypujemy startą czekoladą oraz orzechami.

Komentarze