3-Bit
- Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka.
- Łyżeczka cukru waniliowego.
- Pół szkl cukru.
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
- 3 łyżki mąki pszennej.
- 2-3 żółtka.
- Kostka margaryny.
- Dodatkowo:
- 2 duże opakowania herbatników ( po 400g )
- 3 Masa kajmakowa lub krówka.
- Gorzka czekolada
- Mogą być orzechy laskowe.
- Śmietana kremówka 36%.
- Śmietan - fix.
- 2 łyżki pudru.
Przygotowanie:
* Szklankę mleka wstawiamy na mały gaz z cukrami do zagotowania.
* Drugą szklankę mieszamy z mąkami oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając aby się nie przypaliło.
* Odstawiamy do wystudzenia zawinięte w folię aluminiową lub strecz aby nie powstał kożuch.
* Kiedy ostygnie ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu.
* Blachę wykładamy papierem lub folią aluminiową i układamy warstwę herbatników.
* Masę kajmakową podgrzewamy wkładając puszkę do garnka z gorącą wodą i mieszamy aż będzie płynna.
* Wylewamy na warstwę herbatników i układamy ponownie następną.
* Rozsmarowujemy masę budyniową i układamy ciastka.
* Schłodzoną śmietankę miksujemy z pudrem i wsypujemy śmietan - fixem ubijając do sztywności.
* Wykładamy na ciastka i posypujemy startą czekoladą oraz orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz