Biszkopty z 6 jaj

                                        Biszkopty z 6 jaj



  • Biszkopt jasny:
* 6 jaj.
* 1 szkl cukru.
* 1 szkl mąki.
* 1 łyżeczka proszku.

* Białka ubijamy ze szczyptą soli.
* Dodajemy cukier oraz żółtka.
* Następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do jajek.
* Formę smarujemy i wykładamy papierem.
* Pieczemy ciasto 30 min 180 stopni.
  • Biszkopt ciemny:
* 6 jaj.
* 1 szkl cukru.
* 1 łyżeczka proszku.
* 3/4 szkl mąki.
* 3 łyżeczki kakao.

* Białka ubijamy ze szczyptą soli.
* Dodajemy cukier oraz żółtka.
* Przesiewamy mąkę z proszkiem do jajek.
* Następnie kakao.
* Blachę smarujemy i wykładamy papierem.
* Wylewamy ciasto i pieczemy ok 30 min 180 stopni.
  • Biszkopt orzechowy:
* 6 jaj.
* Szkl orzechów mielonych.
* 3 łyżki bułki tartej.
* 0,5 szkl pudru.
* 1 łyżeczka wanilii.
* łyżka manny.

* Żółtka ucieramy z cukrem do białości.
* Sypkie produkty mieszamy i dodajemy mieszając szpatułką.
* Białka ubijamy ze szczyptą soli.
* Następnie dodajemy po łyżce masy z żółtek.
* Mieszamy szpatułką.
* Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem.
* Wylewamy ciasto i pieczemy 30 min 180 stopni.

Komentarze