Grzybki w occie
Składniki :
Przygotowanie:
* Grzyby wkładamy do miski z wodą i oczyszczamy, po czym jeszcze raz płukamy pod wodą.
* umieszczamy w garnku i wlewamy wodę do ich zakrycia, doprawiając solą.
* Obgotowujemy 10 min.
* Następnie do drugiego garnka wlewamy wodę oraz ocet.
* Umieszczamy w niej skrojoną w paseczki cebulę i przyprawy, wszystko gotujemy.
* Grzyby odcedzamy i płukamy.
* Słoiki myjemy i wyparzamy.
* Umieszczamy je w sloikach i zalewamy zalewą octową, po czym zakręcamy i obracamy pokrywami do dołu pasteryzując ok 20 min.
* Odstawiamy na ściereczkę również pokrywami do dołu i zostawiamy do wystygnięcia.
- 1 kg grzybów
- Odrobina soli
- Woda
- Zalewa octowa:
- 2 cebule.
- 2 szklanki wody.
- Pół szklanki octu.
- Łyżka soli, odrobina pieprzu do smaku.
- Łyżeczka cukru.
- 3 liście laurowe.
- 4 ziela angielskie.
Przygotowanie:
* Grzyby wkładamy do miski z wodą i oczyszczamy, po czym jeszcze raz płukamy pod wodą.
* umieszczamy w garnku i wlewamy wodę do ich zakrycia, doprawiając solą.
* Obgotowujemy 10 min.
* Następnie do drugiego garnka wlewamy wodę oraz ocet.
* Umieszczamy w niej skrojoną w paseczki cebulę i przyprawy, wszystko gotujemy.
* Grzyby odcedzamy i płukamy.
* Słoiki myjemy i wyparzamy.
* Umieszczamy je w sloikach i zalewamy zalewą octową, po czym zakręcamy i obracamy pokrywami do dołu pasteryzując ok 20 min.
* Odstawiamy na ściereczkę również pokrywami do dołu i zostawiamy do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz