Grzybki w occie

                     Grzybki w occie

Składniki :

  • 1 kg grzybów
  • Odrobina soli
  • Woda
  • Zalewa octowa:
  • 2 cebule. 
  • 2 szklanki wody. 
  • Pół szklanki octu. 
  • Łyżka soli, odrobina pieprzu do smaku. 
  • Łyżeczka cukru. 
  • 3 liście laurowe. 
  • 4 ziela angielskie. 

Przygotowanie:
* Grzyby wkładamy do miski z wodą i oczyszczamy, po czym jeszcze raz płukamy pod wodą.
* umieszczamy w garnku i wlewamy wodę do ich zakrycia, doprawiając solą.
* Obgotowujemy 10 min.
* Następnie do drugiego garnka wlewamy wodę oraz ocet.
* Umieszczamy w niej skrojoną w paseczki cebulę i przyprawy, wszystko gotujemy.
* Grzyby odcedzamy i płukamy.
* Słoiki myjemy i wyparzamy.
* Umieszczamy je w sloikach i zalewamy zalewą octową, po czym zakręcamy i obracamy pokrywami do dołu pasteryzując ok 20 min.
* Odstawiamy na ściereczkę również pokrywami do dołu i zostawiamy do wystygnięcia. 

Komentarze