Roladki Tureckie
Składniki:
- 2 duże cukinie.
- 1,5 kostki sera białego.
- 2 cebule.
- 4 duże ząbki czosnku.
- Sól i pieprz.
- Łyżeczka papryki chili.
- 3 łyżki oliwy.
- Posiekana pietruszka lub szczypiorek.
Ciasto:
- 4 szkl mąki.
- 1,5 szkl ciepłej wody.
- 30 ml oliwy.
- 1 łyżeczka soli.
- Mleko.
- Jajko.
- Mak,sezam lub czarnuszka.
Przygotowanie:
* Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy do zrumienienia z wyciśniętym czosnkiem.
* Ucieramy cukinię na grubych oczkach.
* Wrzucamy do cebulki.
* Wsypujemy przyprawy i mieszamy do miękkości.
* Studzimy i dokładamy do sera białego.
* Przesianą mąkę łączymy z wodą, oliwą oraz solą i zagniatamy.
* Rozdzielamy na kilka kawałków i odstawiamy przykryte ściereczką lub streczem na natłuszczonej desce na godzinkę.
* Następnie spłaszczamy na placki i wykładamy farsz po czym zwijamy w rulon i kroimy.
* Blachę smarujemy i nakrywamy papierem na którym układamy roladki.
* Smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy ziarnami lub ziołami.
* Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 20-25 min do zrumienienia.
*
Komentarze
Prześlij komentarz