Roladki tureckie

                                      Roladki Tureckie

Składniki:

  • 2  duże cukinie.
  • 1,5 kostki sera białego.
  • 2 cebule.
  • 4 duże ząbki czosnku.
  • Sól i pieprz.
  • Łyżeczka papryki chili.
  • 3 łyżki oliwy.
  • Posiekana pietruszka lub szczypiorek.
Ciasto:
  • 4 szkl mąki.
  • 1,5 szkl ciepłej wody.
  • 30 ml oliwy.
  • 1 łyżeczka soli.
  • Mleko.
  • Jajko.
  • Mak,sezam lub czarnuszka.
Przygotowanie:

* Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy do zrumienienia z wyciśniętym czosnkiem.
* Ucieramy cukinię na grubych oczkach.
* Wrzucamy do cebulki.
* Wsypujemy przyprawy i mieszamy do miękkości.
* Studzimy i dokładamy do sera białego.
* Przesianą mąkę łączymy z wodą, oliwą oraz solą i zagniatamy.
* Rozdzielamy na kilka kawałków i odstawiamy przykryte ściereczką lub streczem  na natłuszczonej desce na godzinkę.
* Następnie spłaszczamy na placki i wykładamy farsz po czym zwijamy w rulon i kroimy.
* Blachę smarujemy i nakrywamy papierem na którym układamy roladki.
* Smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem i posypujemy ziarnami lub ziołami.
* Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 20-25 min do zrumienienia.

Komentarze