Sernik z makiem
- Składniki:
- 2 żółtka.
- Łyżeczka proszku.
- 2 szkl mąki.
- 125 g margaryny.
- 0,5 szkl pudru.
- Masa makowa:
- 50 g maku. mielonego.
- 2 białka
- Szczypta soli.
- Szklanka cukru.
- 3 Łyżki kaszy manny lub bułki tartej.
- 2 szkl mleka.
- 3 krople aromatu migdałowego.
- Bakalie.
- Można użyć gotowej masy makowej.
- Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku.
- 6 jaj.
- Szczypta soli.
- 1 szkl cukru.
- Budyń waniliowy.
- 125 g masła.
* Następnie podpiekamy 15 min 180 stopni.
* Mak zalewamy mlekiem gotujemy parę min.
* Odstawiamy do wystygnięcia,kiedy ostygnie dodajemy cukier, mannę, oraz 3 krople aromatu.
* Ubijamy białka z solą i dodajemy do maku mieszając szpatułką.
* Wsypujemy bakalie.
* Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem.
* Dodajemy po łyżce sera cały czas ucierając.
* Wsypujemy budyń.
* Białka ubijamy z solą i dodajemy mieszając delikatnie szpatułką.
* Na podpieczony spód wylewamy mak i równamy.
* Następnie ser i równamy.
* Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz