Sernik z makiem

                                      Sernik z makiem


  • Składniki:
  • 2 żółtka.
  • Łyżeczka proszku.
  • 2 szkl mąki.
  • 125 g margaryny.
  • 0,5 szkl pudru.
  • Masa makowa:
  • 50 g maku. mielonego.
  • 2 białka
  • Szczypta soli.
  • Szklanka cukru.
  • 3 Łyżki kaszy manny lub bułki tartej.
  • 2 szkl mleka.
  • 3 krople aromatu migdałowego.
  • Bakalie.
  • Można użyć gotowej masy makowej.
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku.
  • 6 jaj.
  • Szczypta soli.
  • 1 szkl cukru.
  • Budyń waniliowy.
  • 125 g masła.

    Przygotowanie:
      * Składniki na ciasto zagniatamy na stolnicy i odstawiamy do zamrażarki na godzinę.
      * Następnie podpiekamy 15 min 180 stopni.
      * Mak zalewamy mlekiem gotujemy parę min.
      * Odstawiamy do wystygnięcia,kiedy ostygnie dodajemy cukier, mannę, oraz 3 krople aromatu.
      * Ubijamy białka z solą i dodajemy do maku mieszając szpatułką.
      * Wsypujemy bakalie.
      * Ucieramy masło z żółtkami oraz cukrem.
      * Dodajemy po łyżce sera cały czas ucierając.
      * Wsypujemy budyń.
      * Białka ubijamy z solą i dodajemy mieszając delikatnie szpatułką.
      * Na podpieczony spód wylewamy mak i równamy.
      * Następnie ser i równamy.
      * Pieczemy godzinę w 180 stopniach.

      Komentarze