Śledzie w śmietanie

                                     Śledzie w śmietanie 


Składniki:

  • 2 kwaśne jabłka najlepiej renety.
  • 7-8 filetów.
  • 300 g śmietany.
  • 2 małe cebulę.
  • szczypiorek lub koperek.
  • Sól i pieprz.
  • Cytryna.
Przygotowanie:

* Jeśli używamy filetów z solanki odstawiamy je na noc namoczone we wodzie.
* Filety z olejem osuszamy papierem.
* Kroimy na mniejsze prostokąciki.
* Cebulkę kroimy w kosteczkę i zalewamy wrzątkiem na sitku i studzimy.
* Przekładamy do miski i dodajemy posiekane w kostkę jabłka.
* Wlewamy śmietanę.
* Wsypujemy świeże zioła.
* Dodajemy przyprawy oraz śledzie.
* Dolewamy łyżeczkę soku z cytryny.
* Odstawiamy na noc do lodówki aby się przegryzły.

Komentarze