Smoczy tort

                                          Smoczy tort



  • Składniki:
  • Biszkopt jasny.
  • 6 jaj.
  • 1 szkl cukru.
  • 1 szkl mąki.
  • 1 łyżeczka proszku.
  • Blat bezowo kokosowy.
  • 5-6 białek.
  • 1 szkl cukru.
  • 20 dag kokosu.
  • 1 łyżeczka proszku.
  • Krem kakaowy:
  • 4 szkl mleka
  • Szklanka cukru.
  • 3 łyżki mąki pszennej.
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 2 budynie czekoladowe.
  • Łyżka kakao.
  • 3 śmietan fixy.
  • 2 galaretki czerwona i pomarańczowa.
  • Gorzka czekolada.
  • Margaryna.
* 2 szklanki mleka mieszamy z cukrem i wstawiamy na palnik do zagotowania.
* 2 szklanki mleka łączymy z mąkami oraz budyniem.
* Kiedy zacznie się gotować wsypujemy kakao, mieszamy i dodajemy mieszankę ciągle mieszając.
* Odstawiamy do ostudzenia zakryte folią.
* Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
* Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu odejmując trochę wody aby były twardsze.
* Wylewamy do prostokątnej miseczki i kroimy w kostkę kiedy stężeje.
* Robimy biszkopta, ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli.
* Dodajemy cukier następnie żółtka.
* Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
* Wykładamy na formę wyłożoną papierem i pieczemy około 30 min w 180 stopniach.
* Po upieczeniu rzucamy o podłogę z wysokości pasa i wkładamy do piekarnika do ostygnięcia.
* Robimy blat bezowo kokosowy.
* Białka ubijamy ze szczyptą soli.
* Dodajemy cukier następnie kokos oraz proszek.
* Przekładamy na formę wyłożoną papierem i pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.
* Przekładamy biszkopt jasny-krem budyniowy-blat bezowy-krem-ubite śmietanki wymieszane z galaretkami i posypujemy startą czekoladą.
* Smacznego :D

Komentarze