Smoczy tort
- Składniki:
- Biszkopt jasny.
- 6 jaj.
- 1 szkl cukru.
- 1 szkl mąki.
- 1 łyżeczka proszku.
- Blat bezowo kokosowy.
- 5-6 białek.
- 1 szkl cukru.
- 20 dag kokosu.
- 1 łyżeczka proszku.
- Krem kakaowy:
- 4 szkl mleka
- Szklanka cukru.
- 3 łyżki mąki pszennej.
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
- 2 budynie czekoladowe.
- Łyżka kakao.
- 3 śmietan fixy.
- 2 galaretki czerwona i pomarańczowa.
- Gorzka czekolada.
- Margaryna.
* 2 szklanki mleka mieszamy z cukrem i wstawiamy na palnik do zagotowania.
* 2 szklanki mleka łączymy z mąkami oraz budyniem.
* Kiedy zacznie się gotować wsypujemy kakao, mieszamy i dodajemy mieszankę ciągle mieszając.
* Odstawiamy do ostudzenia zakryte folią.
* Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
* Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu odejmując trochę wody aby były twardsze.
* Wylewamy do prostokątnej miseczki i kroimy w kostkę kiedy stężeje.
* Robimy biszkopta, ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli.
* Dodajemy cukier następnie żółtka.
* Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
* Wykładamy na formę wyłożoną papierem i pieczemy około 30 min w 180 stopniach.
* Po upieczeniu rzucamy o podłogę z wysokości pasa i wkładamy do piekarnika do ostygnięcia.
* Robimy blat bezowo kokosowy.
* Białka ubijamy ze szczyptą soli.
* Dodajemy cukier następnie kokos oraz proszek.
* Przekładamy na formę wyłożoną papierem i pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.
* Przekładamy biszkopt jasny-krem budyniowy-blat bezowy-krem-ubite śmietanki wymieszane z galaretkami i posypujemy startą czekoladą.
* Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz