Wuzetka

                                           Wuzetka

Składniki:

  • 6 jaj.
  • 1,5 szkl cukru.
  • 1,5 szkl mąki.
  • Kostka margaryny.
  • Łyżeczka sody ( płaska)
  • Łyżeczka proszku.
  • 3 Łyżki mleka lub wody.
  • 3 Łyżki kakao.
  • Cukier waniliowy.
  • Masa:
  • 0,5 l mleka.
  • 6 łyżek grysiku.
  • 1 szkl cukru.
  • Cukier lub aromat waniliowy/migdałowy.
  • Można dodać 2 żółtka.
  • Kostka margaryny.
Przygotowanie:

* Rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku margarynę,cukry oraz kakao i mleko lub wodę.
* Ok 3 minuty zagotować.
* Odlać pół szklanki na polewę ciasta.
* Kiedy masa już ostygnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy.
* Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
* Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
* Dodajemy do reszty masy i mieszamy szpatułką.
* Wykładamy do formy nasmarowanej i wyłożonej papierem. ( 20x28) lub keksówka.
* Nagrzewamy piekarnik 180 stopni i pieczemy ok  30-40 min.
* Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone czy klejące.
* Zostawiamy w piekarniku aż wystygnie i przekrawamy na 2 części.

Krem:

* Wstawiamy na mały gaz mleko oraz cukier.
* Doprowadzamy do wrzenia, wbijamy żółtka  i wsypujemy kaszę mannę cały czas mieszając .
* Odstawiamy do wystygnięcia nakryte folią aluminiową.
* Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce grysiku oraz aromat.
* Smarujemy polewą i posypujemy kokosem.

Komentarze