Wuzetka
Składniki:
- 6 jaj.
- 1,5 szkl cukru.
- 1,5 szkl mąki.
- Kostka margaryny.
- Łyżeczka sody ( płaska)
- Łyżeczka proszku.
- 3 Łyżki mleka lub wody.
- 3 Łyżki kakao.
- Cukier waniliowy.
- Masa:
- 0,5 l mleka.
- 6 łyżek grysiku.
- 1 szkl cukru.
- Cukier lub aromat waniliowy/migdałowy.
- Można dodać 2 żółtka.
- Kostka margaryny.
Przygotowanie:
* Rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku margarynę,cukry oraz kakao i mleko lub wodę.
* Ok 3 minuty zagotować.
* Odlać pół szklanki na polewę ciasta.
* Kiedy masa już ostygnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy.
* Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
* Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
* Dodajemy do reszty masy i mieszamy szpatułką.
* Wykładamy do formy nasmarowanej i wyłożonej papierem. ( 20x28) lub keksówka.
* Nagrzewamy piekarnik 180 stopni i pieczemy ok 30-40 min.
* Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone czy klejące.
* Zostawiamy w piekarniku aż wystygnie i przekrawamy na 2 części.
Krem:
* Wstawiamy na mały gaz mleko oraz cukier.
* Doprowadzamy do wrzenia, wbijamy żółtka i wsypujemy kaszę mannę cały czas mieszając .
* Odstawiamy do wystygnięcia nakryte folią aluminiową.
* Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce grysiku oraz aromat.
* Smarujemy polewą i posypujemy kokosem.
Komentarze
Prześlij komentarz